BPA nedir ? Kanserojen midir?

BPA, özellikle plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde kullanılan kimyasal bir maddedir. Bisfenol A olarak okunur. Meyve suyu yada konserve kutuları gibi gıda ambalajlarının iç kısmında kaplama malzemesi olarak kullanılır. BPA kullanılan yüzeyde besinle etkileşiyorsa besine geçer ve bu geçiş sıcaklıkla artar.
Plastik kullanılan bir malzemede yada cihazda ısıtma ve sıcak tutmanın yanında saklama, koruma, depolama varsa burada BPA kullanılıyor olabilir. En çok kullanım alanlarında birisi çocuğunuz için kullandığınız biberonlar alıştırma bardakları ve su termoslarıdır. Eğer ki bebeğinizin sütünü ya da mamasını biberonda ısıtıyorsanız BPA rahatlıkla süte yada mamaya geçebilir. Günlük olarak yine damacanalar, saklama kapları ve bardaklarda  karşımıza çıkar.

BPA’nın Sağlığa Zararları
Birçok hayvan çalışmasında BPA’nın östrojen benzeri etki yaparak, beyin gelişimi sırasında cinsel farklılaşmadan sorumlu bölgelerde değişikliğe neden olduğu gösterilmiştir.


249 anne ve yenidoğan bebekte yapılan bir çalışmada doğum öncesi BPA etkilenimleri ile iki yaşında çocukluk davranışları incelenmiştir. Bebeklerde  16.haftada  sinirlilik ve hiperaktivite davranışları gözlenmiştir.



BPA ile etkileşim sonucunda, tiroid hormon düzeyleri ve etkilerinde değişiklik olabileceğine işaret eden çalışmalar bulunmaktadır.



BPA özellikle adipozitler de ve pankreasta farklı etkiler oluşturarak insülin direncine yol açmakta buradan da obezite oluşmaktadır.
Son araştırmalara göre BPA vucutta bilim adamlarının tahmininden daha fazla kalmaktadır bu da doğal olarak tahribatı artırır. BPA, Kanada, ABD, Danimarka gibi bazı gelişmiş ülkelerde yasaklanmıştır.
Hangi ürünler BPA içerir?
Sert şeffaf plastiklerden yapılmış eşyalar, genelde ürün tabanında No 7 olarak işaretlenmiş, genelde BPA içerir
Her tür 3 veya 6 ile numaralandırılmış plastiklerden yapılmış eşyalar
BPA ile astarlanmış konserve kutu ve kapları çoçuklarımızın bol bol ağızlarını götürdükleri hatta dişledikleri plastik oyuncaklar
BPA’dan korunmak için 
özellikle BPA içeren plastik kaplar bulaşık makinesinde yıkndığı esnada yüksek ısı sebebi ile plastiğin içeriğindeki zehirli maddeler dışarı çıkabiliyor sizde bunu alıp temiz diyerek içerisine besin koyduğunuzda bulaşma meydana geliyor.
Evde kullandığımız streç plastikler de ısıtma esnasında besine değmemelidir.
Saklama kaplarında ise mikrodalgada kullanılanlarını tercih etmeliyiz. Yine de mikrodalgada plastik ürünleri kullanmak doğru değildir.
Su içtiğimiz pet şişeleri bir kez kullanmalı, çizilmiş olanlarını kesinlikle kullanmamalıyız.
Mutfağınızdaki tüm plastikleri cama çevirmeye karar verin. Cam her zaman en sağlıklı ve güvenilir bir alternatiftir. 
Oyuncaklar konusunda ise kurşunsuz boya ile tahtadan üretilmiş doğal ürünleri tercih etmeliyiz. 
Ayrıca plastik bir şey almak zorunda isek BPA YOKTUR ibareli ürünleri tercih edelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?