GHRELİN HORMONU
Kilo vermek zorlu ve sabır isteyen bir süreçtir ancak asıl zor olan diyet sonrası kilonuzu korumaktır.Araştırmalar, diyet yapanların büyük bir yüzdesinin sadece bir yıl içinde kaybettikleri kiloyu geri aldığını gösteriyor.Verilen kiloların yeniden kazanılmasında; açlık hissimizin baş sorumlusu olan ghrelin hormonu önemli bir rol oynar. Diyet yaparken ghrelin seviyeleri yükselir ve açlığı arttırarak kilo vermeyi zorlaştırır.
Ghrelin (açlık hormonu) midede üretilir ve mideniz boşaldığında
salgılanır. Kan dolaşımınız üzerinden
beyninize gider, burada beyninize aç olduğunu ve yiyecek bulması
gerektiğini söyler.Yani vücuda “YE”emri verir. Temel işlevi iştahı artırmaktır.Daha çok yiyecek
tüketir, daha fazla kalori alır ve daha fazla yağ depolarsınız.Ghrelin
seviyeleriniz ne kadar yüksek olursa, açlığınızda o kadar fazla ve dayanılmaz
olur.Kilo vermek için yemek yemiyorsanız; daha yüksek ghrelin seviyeleri, günde daha
fazla yiyecek ve kalori tüketmenize neden olabilir.
GHRELİN NEDEN
YÜKSELİR?
Uzun süren açlık,
fazla stresve düzensiz uyku ile vücutta ghrelin seviyeleri yükselir.
Ghrelin
hormonu üzerinde yapılan bir araştırmada, günde 6 saatten daha az uyuyan
kişilerin, kronik olarak Ghrehlin düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir.
Uykudan mahrum bırakılmış beyin, enerjiye açtır. Bu enerjiye sahip olabilmek için
aniden vücuttaki Ghrelin miktarı yükselir ve kişi daha fazla yemeye yönelir.
Psikolojik
olarak yaşadığınız stres de açlık hormonunuzun yükselmesine neden olur çünkü stresinizi
tetikleyen her ne ise vücudun bununla başa çıkabilmesi için enerjiye ihtiyacı
vardır.
GHRELİNİ DÜŞÜRÜP AÇLIĞINIZI AZALTIN..!
İştahı kontrol edebilmek için açlık hormonunu dengede tutmak gerekir.
Bunun için sizlere birkaç önerim var;
Aşırı kilodan kaçının
Uykuya öncelik verin
Kas kütlesini arttırın
Daha fazla protein tüketin
Spor yapmaya özen
gösterin
Yeterli miktarda
su tüketin
Yüksek lifli
besinler tüketin
Kırmızı biberin
içinde bulunan kapsaisin maddesi yenilen miktarla orantılı olarak Ghrelin
hormonunu baskılayarak iştahı azaltıyor. Yemek sonrası metabolizmayı
hızlandırarak vücudu yediklerinizi yakması için uyarır ve bu sayede vücuttaki
yağ miktarının azalmasını sağlar.
Yemekle alınan yağlar, taşıdığı yoğun enerjiye karşılık
doygunluk yaratma kapasitesi düşük olduğundan obezite oluşumunda önemli bir
etkendir. Dolayısıyla kırmızı biber; yağ metabolizmasını hızlandırma ve obezite
oluşumunu engellenmeye yardımcıdır. Bu konuda Japon
araştırıcılar tarafından yürütülen klinik çalışmalarda kırmızı biberin iştahı baskıladığı, toplam
alınan besin miktarında azalmayı sağladığı ve enerji sarfiyatını artırdığı
sonucuna varılmıştır.
SONÇ OLARAK;
Ghrelin çok önemli bir açlık hormonudur.Açlık, iştah ve
besin alımında önemli bir rol oynar. Bu nedenle, kilo kaybı başarınızda büyük
etkilere sahiptir. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir diyet planına sahip olarak,
ağırlıkta büyük dalgalanmaları ve hormonlarınızın olumsuz etkilerini ortadan
kaldırabilirsiniz.
SAĞLIKLA KALIN…
Yorumlar
Yorum Gönder