GHRELİN HORMONU





Kilo vermek zorlu ve sabır isteyen bir süreçtir ancak asıl zor olan diyet sonrası kilonuzu korumaktır.Araştırmalar, diyet yapanların büyük bir yüzdesinin sadece bir yıl içinde kaybettikleri kiloyu geri aldığını gösteriyor.Verilen kiloların yeniden kazanılmasında;  açlık hissimizin baş sorumlusu olan ghrelin hormonu önemli bir rol oynar. Diyet yaparken ghrelin seviyeleri yükselir ve açlığı arttırarak kilo vermeyi zorlaştırır.
Ghrelin (açlık hormonu) midede üretilir ve mideniz boşaldığında salgılanır. Kan dolaşımınız üzerinden  beyninize gider, burada beyninize aç olduğunu ve yiyecek bulması gerektiğini söyler.Yani vücuda “YE”emri verir. Temel  işlevi iştahı artırmaktır.Daha çok yiyecek tüketir, daha fazla kalori alır ve daha fazla yağ depolarsınız.Ghrelin seviyeleriniz ne kadar yüksek olursa, açlığınızda o kadar fazla ve dayanılmaz olur.Kilo vermek için yemek yemiyorsanız;  daha yüksek ghrelin seviyeleri, günde daha fazla yiyecek ve kalori tüketmenize neden olabilir.

GHRELİN NEDEN YÜKSELİR?

     Uzun süren açlık, fazla stresve düzensiz uyku ile vücutta ghrelin seviyeleri yükselir.
Ghrelin hormonu üzerinde yapılan bir araştırmada, günde 6 saatten daha az uyuyan kişilerin, kronik olarak Ghrehlin düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Uykudan mahrum bırakılmış beyin, enerjiye açtır. Bu enerjiye sahip olabilmek için aniden vücuttaki Ghrelin miktarı yükselir ve kişi daha fazla yemeye yönelir.
Psikolojik olarak yaşadığınız stres de açlık hormonunuzun yükselmesine neden olur çünkü stresinizi tetikleyen her ne ise vücudun bununla başa çıkabilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır.

GHRELİNİ DÜŞÜRÜP AÇLIĞINIZI AZALTIN..!

İştahı kontrol edebilmek için açlık hormonunu dengede tutmak gerekir. Bunun için sizlere birkaç önerim var;

 Aşırı kilodan kaçının
 Uykuya öncelik verin
 Kas kütlesini arttırın
 Daha fazla protein tüketin
Spor yapmaya özen gösterin
Yeterli miktarda su tüketin
Yüksek lifli besinler tüketin




KIRMIZIBİBER MUCİZESİ

Kırmızı biberin içinde bulunan kapsaisin maddesi yenilen miktarla orantılı olarak Ghrelin hormonunu baskılayarak iştahı azaltıyor. Yemek sonrası metabolizmayı hızlandırarak vücudu yediklerinizi yakması için uyarır ve bu sayede vücuttaki yağ miktarının azalmasını sağlar.
Yemekle alınan yağlar, taşıdığı yoğun enerjiye karşılık doygunluk yaratma kapasitesi düşük olduğundan obezite oluşumunda önemli bir etkendir. Dolayısıyla kırmızı biber; yağ metabolizmasını hızlandırma ve obezite oluşumunu engellenmeye yardımcıdır. Bu konuda Japon araştırıcılar tarafından yürütülen klinik çalışmalarda kırmızı biberin iştahı baskıladığı, toplam alınan besin miktarında azalmayı sağladığı ve enerji sarfiyatını artırdığı sonucuna varılmıştır.

         SONÇ OLARAK;
Ghrelin çok önemli bir açlık hormonudur.Açlık, iştah ve besin alımında önemli bir rol oynar. Bu nedenle, kilo kaybı başarınızda büyük etkilere sahiptir. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir diyet planına sahip olarak, ağırlıkta büyük dalgalanmaları ve hormonlarınızın olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilirsiniz.
SAĞLIKLA KALIN…






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

Salep Kilo Aldırır mı?