Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin


Diabetes Mellitus (DM) hastalığı, insülin hormonunun oluşturulması, salınması ve etki mekanizmasında  bir defekt sonucu oluşan kan şekerimizin yükselmesi ile karakterize bir grup metabolik hastalıktır

Diyabet tedavilerinde genel amaç, oluşan bu kan şekeri yüksekliğini, kabul edilebilir glikolize hemoglamin (HbA1c) düzeylerini kontrol altına almak ve ketoasidozu önleyebilmektir ve bazı durumlarda dışarıdan insülin kullanmak zorundada kalınabilir. İnsülin, kan glukoz seviyesinin mümkün olduğunca normale yakın tutulmasını sağlar ve uzun vadede komplikasyonlara neden olabilecek kan glukoz konsantrasyonundaki büyük değişikliklerin önlenmesine yardımcı olur.

İnsülinin diyabet tedavisindeki güçlü etkinliğine karşın ağız yolundan alınamıyor olması önemli bir sakınca oluşturuyor. Bu nedenle oral yoldan etkili olan antidiyabetik ilaçların bulunması için tarihi 1920li yıllara dayanan dönemlerden itibaren  ve halen devam eden  araştırmalar yapılıyor

Oral antidiyabetik ilaçlar, daha çok insüline bağımlı olmayan diyabetlilerde ve sadece diyet ile kan şekerleri kontrol edilemiyorsa kullanılırlar.Son yıllard geliştirilen bir oral antidiyabetik ilaç, Dapagliflozin’ den kısaca bahsetmek istiyorum sizlere..

Dapagliflozin içeren ilaçlar,ağız yolu ile alınan oral antidiyabetikler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir. Bu etken maddeli ilaçlar daha çok yetişkin hastalarda (18 yaş ve üzeri) ve “Tip 2 diyabet” adı verdiğimiz tür şeker hastalığının tedavisinde kullanılıyor.

Eğer Tip 2 diyabetiniz varsa pankreasınız kanınızdaki şeker miktarını düşüren bir enzim olan insülini yeterli üretemez veya vücudunuz, pankreas tarafından üretilen insülini gerektiği şekilde kullanamaz. Bunun sonucunda kanınızdaki şeker düzeyi yükselir.

İşte bu grup ilaçların özelliği, kanınızdaki fazla şekeri idrarınız yoluyla uzaklaştırarak etki gösteriyor olmasıdır.

Bu hastalıklarla ilgilenen endokrin ve dahiliye uzmanları daha çok diğer diyabetik ilaçların yanına ek olarak ve insüline geçmemek için son çare olarak kullanmayı tercih edebiliyorlar ve eğer diyabetiniz diğer diyabet ilaçları, diyet ve egzersiz ile kontrol altına alınamıyor ise bu tip ilaçları  kullanıyorlar.

Bu etken maddeli ilaç kullanımındaki temel sorunlardan bir tanesi idrarda artan şeker ile idrarın bir besiyerine dönüşüp daha çok kadınlarda idrar yolları enfeksiyonları gibi hastalıklara yol açabiliyor olduğudur.

Bir diğer husus sodyum geri emilimi engellendiği içinde bu hastalar hipotansif hale gelebilirler ve bununla alakalı baş dönmesi gibi şikayetler yaşayabilirler.

Bizim açımızdan sakıncası son zamanlarda danışanlarımız tarafından sıkça  kilo verdiriyor sebebi ile bu ilacı kullanıp kullanmayacakları sorusudur.

Öncelikle bu bir ilaç ve unutmamanız gereken sadece uzman hekim sorumluluğunda gerekli görüldüğünde kullanabilirsiniz. Böbrekler üzerine negatif etkileri olduğundan  bilinçsiz kullanımı sonucunda böbrek hasarlarına yol açabileceğini kesinlikle unutmamalısınız.

Yorumlar

  1. https://www.vipdiyet.com sitesinden online diyet önerir misiniz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?