Havalı Fritözler, Geleneksel Kızartmaya Göre Daha mı Sağlıklı ?

Danışanlarımdan bir çoğu yağsız kızartma olarak bildiğimiz hava fritözlerini kullanmayı çok seviyor. Bu tezgah üstü cihazlar havayı yüksek sıcaklıkta dolaştırıp çevirerek besinlerin çok az bir yağ ile kızartılmasını sağlıyor. Besinin dış katmanında suyun ayrılmasını sağlayarak bir çıtır katman oluşturuyor ve içi yumuşak kaldığı için rahatlıkla çiğnenebiliyor. İyi haber öyle değil mi, dezavantajlarına göre yararları daha fazla gibi gözüküyor.
İyi tarafı
İnsanların geleneksel derin tavada kızartma ile karşılaştırıldığında hava fritözünü sevmelerinin nedeni önemli bir derecede vücuda alınan kalorileri azaltıyor olmasıdır. Geleneksel kızartma ya göre ortalama %70 ile 80 arası kalori miktarı azaltılabiliyor.
Aynı zamanda hava fritözleri zamandan da tasarruf ettiriyor. Fırına göre mesela bir tavuk göğüsünü pişirme süresi daha hızlı ve emin olun temizliği çok daha kolay.
Diğer yararı eğer benim gibi seçici bir sebze yiyicisiyseniz tam size göre çünkü sebzeleri bir cips havasında yiyebilirsiniz ve bu şekli ile normal yemeğe göre daha da lezzetlendirmiş olursunuz.
Son olarak ta hava fritözü ile pişirdiğinizde eviniz saatlerce kızartılmış besin kokusu ile kokmaz

Kötü Tarafı

İyi o zaman bu kadar yararlı ise bu harika haber her gün hava fritözü ile pişirilmiş besinleri tüketelim dediğinizi duyar gibiyim.
Hava fritözü ile yapılan diyetler kulağa çok hoş geliyor değil mi? Çok az yağlı olması nedeni ile bu şekilde pişirmek avokado, mısır ve zeytinyağı gibi bitkisel tabanlı yağların sağlık için ( unutmayın ki hormonlarımızın ve beynimizin temel yapı taşı yağlardır)  müthiş yararlarını gözden kaçırmış olmamızla sonuçlanıyor.
Hava fritözleri çok kısa sürelerde yüksek sıcaklık üretiyor bu nedenle pişirdiğiniz besinler yanabilir bunun sonucunda kömürleşen besinler kanserojen hale gelebilir.
Bunlara ek olarak birçok pişirme şekli ortalama 1 ile 3 kiloya kadar pişirebilirken haznesinin küçük olması sebebi ile hava fritözü kalabalık aileler için biraz zorlayıcı olabilir.

Hava fritözü için en iyi besin

Derin tavada bol yağ ile kızartmak yerine patates ve tavuk gibi alışkın olduğunuz herhangi bir besini hava fritözünde kızartmak çok daha sağlıklı. Yinede içine az da olsa koyulan yağın yüksek sıcaklıklara çıkartılması nedeni ile yağın yapısı bozulabildiğinden haşlama,az suda pişirme, fırın, ızgara ve düdüklü gibi daha çok yağın ısıl işlem görmediği pişirme yöntemlerini seçmenizde fayda var.
Eğer hava fritözünde birşeyler kızartacaksanız sizlere tavsiyem evde tatlı patatesi deneyin. Normal fırınlarda tatlı patatesi çıtır hale getirmek epey zor oluyor çünkü. bunun yerine sevdiğiniz baharatları üzerine serpiştirin ve patateslerinizi hava fritözüne koyuni keyfinize bakın.

Eğer bir hava fritözü almak istiyorsanız üzerindeki plastikte (BPA-Free) BPA kullanılmamıştır ibaresi olmasıdır.

BPA, Bisfenol A’nın kısaltması olup, günümüzde özellikle plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde etkin rol oynuyor. Polikarbon plastiklerde, konserve kutuları ve meyve suyu kutuları gibi gıda ambalajlarının iç kısmında kaplama malzemesi olarak da kullanılıyor. Kullanıldığı plastik geri dönüşümlü plastikdir. BPA temas ettiği gıdaya geçiyor ve bu geçme işi sıcaklık ile artıyor.

BPA ya maruz kalmış çocuklarda büyüme geriliği erişkinlerde bazı kanser çeşitleri gibi sağlık sorunları ortaya çıkıyor ve vücuttan atılması da oldukça güç buna dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı günler diliyorum.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?