Sağlıklı Yemek Nasıl Pişirilir ?

Sağlıklı Yemek Nasıl Pişirilir

   Sağlıklı Mutfaktan Sağlıklı Yemeklere.. Sağlıklı yemek nasıl pişirilir? 

   Tükettiğimiz besinlerin sadece miktarı önemli değil. Hangi yöntemlerle pişirildiği de en az porsiyon kontrolü kadar önemli. Bu yüzden eğer sağlıklı beslenmek istiyorsak, sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz.

   Kızartma ve kavurma gibi yöntemler yağ içeriğinin yükselmesine neden olur. Özellikle et, tavuk, balık gibi et ürünlerinin ateşe yakın bir şekilde ve yüksek ateşte kızartılması pek çok kanserojen maddenin oluşumuna davetiye çıkarır. Bu nedenle kızartma ve kavurma gibi yöntemleri kullanmadan, besinleri ızgara, haşlama veya buharda pişirme gibi daha sağlıklı yöntemlerle pişirmeliyiz. Bu yöntemlerle pişirirken de besinlerin, vitamin ve mineral kaybı olmadan pişmesinin sağlamalıyız. Bunun için besinlere en uygun pişirme yöntemini seçmeliyiz.

   Yapılan çalışmalarda kızartılarak tüketilen besinlerin neredeyse kendi ağırlıklarının yarısı kadar yağ çektikleri görülmüştür. Bu da gün içinde almanız gereken yağ ve kalori miktarını arttırmaktadır.  Bu kadar yüksek yağ alımı beraberinde  kalp hastalıkları, obezite, kanser riskini getirmektedir. Kızartmalar kalori ve alınan yağ miktarının artması yanında, kızartma sırasında yağın yanması ile açığa çıkan kanserojen maddeler ve serbest radikaller kalp hastalıkları ve kanser oluşumuna sebep olmaktadır. Ayrıca kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılması da hastalık risklerini daha da arttırmaktadır. Bu yüzden besinleri kızartmaktan kaçınmak gerekmektedir.

   Izgara ise özellikle güzel havalarda en sevilen pişirme yöntemidir. Etlerin yanı sıra mısır, biber, kabak, patlıcan, soğan, domates gibi sebzeler de bu şekilde pişirilebilir. Hem daha iyi tat hem de daha az besin öğesi kaybı için en uygun yöntemdir. Ancak ızgara yaparken kullandığınız yağ miktarına dikkat etmelisiniz. Fazla eklerseniz farkında olmadan kızartmaya doğru yol alabilirsiniz. Pişirme süresi de önemli. Çok uzun süre pişirmek hem besin öğeleri kaybına hem de sağlığı tehdit edebilecek maddelerin oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca yüksek ateşte değil orta veya kısık ateşte ızgara yapmak daha sağlıklıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?