KAHVENIN 12 SAĞLIKLI ETKISI


 Kafein, dünyada en çok kullanılan bizi psikolojik olarak aktif halde tutma özelliği olan ve en iyi kaynağı kahve olan bir uyarıcı maddedir. Vücudumuza olan yararlı özellikleri araştırmalar ve çalışmalarda oldukça sık gözleme tabi tutuluyor. Bazı çalışmalar kafeinli ve kafeini alınmış kahvelerin aynı sağlık etkilerine sahip oldukları gösteriliyor ve kahvenin sağlıklı etkilerinden sadece kafeinin sorumlu olmadığı diğer bileşenlerinde etkili olduğu bildiriliyor.
  • Kahve fiziksel performansınızı artırır. Fiziksel antrenman yada egzersiz  programlarından 1 saat önce aldığınız kahve performansınızı %11-12 artırıyor. Kafein, adrenalin hormonunun artmasına yol açıyor. Unutmayın; Adrenalin vücudunuzun “ya savaş ya da kaç” hormonudur böylelikle adrenalin artışı ile fiziksel güç harcama kapasiteniz artar.

  • Kahve inme-felç riskini azaltıyor. Yapılan araştırmalarda günde 2-4 fincan arası içilen kahvenin felç riskini azaltıığı gösteriliyor.






  • Kahve kilo vermenize yardımcı olur. Kahve içeriğindeki magnezyum ve potasyum insülin hormonu çalışmasını artırarak kan şekerini düzenler, açlığınızı engeller tokluk sağlayarak atıştırmalarınızı azaltır.

  • Kahve odaklanmanızı sağlar ve uyanık tutar. Ortalama günde 4-6 fincan alınan kahvenin odaklanmanıza yardımcı oluğu ve mental uyanıklığı artırdığını gösteren çalışmalar mevcuttur.
  • Kahve ölüm riskini azaltır. Çalışmalar; kahve içenlerde prematüre ölüm riskinin içmeyenlere göre %25 azaldığı gösteriyor.
  • Kahve kanser riskini azaltıyor. Yapılan bir çalışmada kahve tüketen kişilerde prostat kanser riskinin %20 endometriyum kanserinin %25 azaldığını göstermiş. Test grubunda bulunan kişiler günden 4 fincan kahve tüketmişler. Kafein, cilt kanserlerinde en çok rastlanan ortak tip; bazal hücre karsisomu gelişimini azaltıığı gösteriliyor.
  • Kahve Parkinson hastalığı riskini engelliyor. Çalışmalar düzenli olarak kahve tüketiminin Parkinson hastalık riskini %25 azalttığını gösteriyor. Kafein beyinde Parkinson hastalığı ile ilgili bölgenin çalışmasını destekliyor bu nedenle hastalık riskini azaltıyor.
  • Kahve vücudumuzu koruyor. Kahve içeriğindeki çok farklı antioksidanlar sayesinde vücudumuzu oksitlemeye çalışan maddelere karşı savaşıyor serbest radikal oluşumunu azaltıyor böylelikle vücudumuz hastalıklara ve yaşlanmaya karşı daha dirençli hale gelmiş oluyor.
  • Kahve yağ yakımını sağlar. Kafein, yağ hücrelerinin parçalanmasını sağlar ve yakılan bu yağı vücut enerji kaynağı olarak kullanır.
  • Kahve Tip2 Diyabet oluşum riskini azaltıyor. Kahve içen kişilerde insülin duyarlılığı daha yüksek bulunmuş bu nedenle insülin daha rahat çalıştığından vücudumuzun yağ yüzdesi azalıyor ve diyabet riski ortadan kalkıyor.
  • Kahve beynimizi koruyor. Kandaki yüksek kafein oranı Alzheimer hastalığının oluşum riskini azaltıyor.
  • Kahve duygudurumunuzu düzenliyor, depresyona karşı savaşıyor ve intihar girişimlerini azaltıyor. Kahve merkezi sinir sistemini uyarıyor ve serotonin, dopamin ve noradrenalin gibi nörotransmitter üretimini artırıyor böylelikle duygudurumumuz olumlu yönde gelişiyor. Günde 2 fincan kahvenin intihar girişimlerini %50 oranında azaltıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?