Nedir Bu, Spirulina?

Spirulina uzun yıllardır Orta Afrika yerlilerinin tükettiği bir mavi-yeşil alg çeşididir. Ilık ve  alkali sularda ve yumuşak iklimlerde yetişiyor, yaşam sürdüğü alandaki,  yararlı tüm besin çeşitlerini absorbe edebilme kabiliyeti sahiptir. Besin içeriğine bakacak olursak tedavi edici özelliğinin yanı sıra kalp sağlığını, immün sistemi geliştirici, kansere ve viral hastalıklara karşı koruyuculuk gibi sağlık için yararlı etkilerinin olduğunu söyleyebilirim. Gerek sosyal medya gerekse de danışanlarım tarafından çok büyük ilgi gören bu konu hakkında biraz bilgi vermek istiyorum..


Besin İçeriği

Amerikan Diyetetik Derneği verilerine göre 1 çay kaşığı kuru spirulina;  20 kalori, 1 gr yağ, 2 gr karbonhidrat ve 4 gr kadar da protein içeriyor. Miktar olarak, yumurta ile kıyaslandığında bile protein içeriğinin ne kadar yüksek olduğunu görmekteyiz. Ciddi derecede bakır ve B1vitamini (tiamin) kaynağı bunun yanında riboflavin ve çok iyi derecede de demir kaynağı..Omega-3 yağ asitlerinden zengin  (57.6mg) olup omega-6 yağ asitlerinden de zengin..

Genellikle spirulina insanların kullanımı konusunda güvenli bir besin olarak kabul ediliyor dikkat edilecek tek nokta toksik bileşiklerle kontamine olmuş sularda bulunan özelikle ağır metal dediğimiz vücut için zararlı bileşikleri bünyesinde bulundurabilecek olması..Spirulina ile aynı çevreyi paylaşan mavi-yeşil bakteriler olarak bilinen Cyanobakter, ölüme yol açan toksinler üretir. Mikrosistin denilen bir toksin ciddi derecede dikkat edilmesi gerekiyor, bir karaciğer toksini olup karaciğerlerde hasara yol açıyor..Kontamine olmuş spirulina  tüketenlerde yan etki olarak karın ağrısı, kusma, mide bulantusui karacier hasarı, susama, hızlı kalp atışı, şok ve ölümler gözlemlenebiliyor. Bu nedenle bulaşabilen bu toksin özellikteki maddelerin testi yapılmış, tanınmış ve güvenilir markaların ürünlerini satın alınması ve kullanılması en sağlıklı seçenek olarak gözüküyor.


Araştırmalara Bakalım

Spirulinanın antioksidan ve iltihap engelleyici özelliklerini araştıran birçok çalışmaya rastladım. Taradığım klinik öncesi bir  hayvan çalışmasında, Spirulina’ nın kolesterol seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olabileceğinin göstermekteydi(5). 1990 yılında yapılan başka bir çalışmada, deney hayvanlarına yüksek fruktozlu diyet vererek hayvanların kan yağlarını yükselttikten sonra, araştırıcılar hayvanlara değişen miktarlarda spirulina veriyorlar ve hayvanların kan yağlarında iyileşmeye rastlıyorlardı(1)

1980 ile 2008 yılları arasında spirulina ile yapılan taradığım birçok çalışmada  kan yağlarının düzeltilmesi konusunda olumlu sonuçlar bildirilse de, çalışmalardaki örnek sayısının az olması çalışmacılar tarafından eleştiriliyordu daha geniş örneklemler ile daha güvenilir sonuçlar alabileceklerini bildirmişlerdi.

2011 yılında bağışıklık sistemi ve anemi üzerine yapılan başka bir çalışmada diyet desteği olarak spirulina kullanılmasının yaşlı bireylerde bağışıklığı güçlendirdiği ve anemiyi düzelttiği sonuçlarını saptamışlar(2).

2014 yılında pankreas kanseri hücreler üzerinde yapılan başka bir çalışma da spirulinanın tedavi edici dozlarının  kanser hücre gelişimini engellediğini bildirmişler(3). 2002 yılında başka bir çalışmada Herpes virüsüne karşı kullanılan Spirulina ekstraktının virüsü engelleyici (antiviral aktivite) özellikte olduğunu saptamışlar(4).

Sonuç olarak baktığımızda Spirulina araştırmaları 1980 li yıllara dayanıyor fakat araştırmalar ya hayvanlar ya da yeterli denek sayısına ulaşılamayan insanlar üzerinde yapılmış. Doğru etkisinin görülebilmesi için daha fazla ve büyük sayılarda insan örneklemine ihtiyaç olduğu araştırmacılar tarafından özeleştiri şeklinde bildirilmiş.

Eğer spirulina diyet desteği kullanmak istiyorsanız yada spirulina içeren besinler tüketmek istiyorsanız mutlaka güvenilir ve tanınmış firmaların ürettiği uzmanınız tarafından önerilen markaları almayı deneyin..

Sağlıkla kalın..

    Referanslar:

1.      Iwata K, Inayama T, Kato T. Effects of Spirulina platensis on plasma lipoprotein lipase activity in fructose-induced hyperlipidemic rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1990;36(2):165-171.
2.      Iwata K, Inayama T, Kato T. Effects of Spirulina platensis on plasma lipoprotein lipase activity in fructose-induced hyperlipidemic rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1990;36(2):165-171.
3.       Koníčková R, Vaňková K, Vaníková J, et al. Anti-cancer effects of blue-green alga Spirulina platensis, a natural source of bilirubin-like tetrapyrrolic compounds. Ann Hepatol. 2014;13(2):273-283.
4.      Hernández-Corona A, Nieves I, Meckes M, Chamorro G, Barron BL. Antiviral activity of Spirulina maxima against herpes simplex virus type 2. Antiviral Res. 2002;56(3):279-285.


5.      Deng R, Chow TJ. Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovasc Ther. 2010;28(4):e33-e45.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?