Nedir Bu, Spirulina?
Spirulina
uzun yıllardır Orta Afrika yerlilerinin tükettiği bir mavi-yeşil alg çeşididir.
Ilık ve alkali sularda ve yumuşak
iklimlerde yetişiyor, yaşam sürdüğü alandaki, yararlı tüm besin çeşitlerini absorbe edebilme
kabiliyeti sahiptir. Besin içeriğine bakacak olursak tedavi edici özelliğinin
yanı sıra kalp sağlığını, immün sistemi geliştirici, kansere ve viral
hastalıklara karşı koruyuculuk gibi sağlık için yararlı etkilerinin olduğunu söyleyebilirim.
Gerek sosyal medya gerekse de danışanlarım tarafından çok büyük ilgi gören bu
konu hakkında biraz bilgi vermek istiyorum..
Besin İçeriği
Amerikan
Diyetetik Derneği verilerine göre 1 çay kaşığı kuru spirulina; 20 kalori, 1 gr yağ, 2 gr karbonhidrat ve 4 gr
kadar da protein içeriyor. Miktar olarak, yumurta ile kıyaslandığında bile
protein içeriğinin ne kadar yüksek olduğunu görmekteyiz. Ciddi derecede bakır
ve B1vitamini (tiamin) kaynağı bunun yanında riboflavin ve çok iyi derecede de
demir kaynağı..Omega-3 yağ asitlerinden zengin (57.6mg) olup omega-6 yağ asitlerinden de
zengin..
Genellikle
spirulina insanların kullanımı konusunda güvenli bir besin olarak kabul
ediliyor dikkat edilecek tek nokta toksik bileşiklerle kontamine olmuş sularda
bulunan özelikle ağır metal dediğimiz vücut için zararlı bileşikleri bünyesinde
bulundurabilecek olması..Spirulina ile aynı çevreyi paylaşan mavi-yeşil
bakteriler olarak bilinen Cyanobakter, ölüme yol açan toksinler üretir.
Mikrosistin denilen bir toksin ciddi derecede dikkat edilmesi gerekiyor, bir
karaciğer toksini olup karaciğerlerde hasara yol açıyor..Kontamine olmuş
spirulina tüketenlerde yan etki olarak
karın ağrısı, kusma, mide bulantusui karacier hasarı, susama, hızlı kalp atışı,
şok ve ölümler gözlemlenebiliyor. Bu nedenle bulaşabilen bu toksin özellikteki maddelerin
testi yapılmış, tanınmış ve güvenilir markaların ürünlerini satın alınması ve
kullanılması en sağlıklı seçenek olarak gözüküyor.
Araştırmalara Bakalım
Spirulinanın
antioksidan ve iltihap engelleyici özelliklerini araştıran birçok çalışmaya
rastladım. Taradığım klinik öncesi bir hayvan çalışmasında, Spirulina’ nın kolesterol
seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olabileceğinin göstermekteydi(5).
1990 yılında yapılan başka bir çalışmada, deney hayvanlarına yüksek fruktozlu
diyet vererek hayvanların kan yağlarını yükselttikten sonra, araştırıcılar
hayvanlara değişen miktarlarda spirulina veriyorlar ve hayvanların kan
yağlarında iyileşmeye rastlıyorlardı(1).
1980 ile 2008 yılları arasında spirulina ile yapılan taradığım birçok çalışmada kan yağlarının düzeltilmesi konusunda olumlu sonuçlar bildirilse de, çalışmalardaki örnek sayısının az olması çalışmacılar tarafından eleştiriliyordu daha geniş örneklemler ile daha güvenilir sonuçlar alabileceklerini bildirmişlerdi.
1980 ile 2008 yılları arasında spirulina ile yapılan taradığım birçok çalışmada kan yağlarının düzeltilmesi konusunda olumlu sonuçlar bildirilse de, çalışmalardaki örnek sayısının az olması çalışmacılar tarafından eleştiriliyordu daha geniş örneklemler ile daha güvenilir sonuçlar alabileceklerini bildirmişlerdi.
2011
yılında bağışıklık sistemi ve anemi üzerine yapılan başka bir çalışmada diyet
desteği olarak spirulina kullanılmasının yaşlı bireylerde bağışıklığı güçlendirdiği
ve anemiyi düzelttiği sonuçlarını saptamışlar(2).
2014
yılında pankreas kanseri hücreler üzerinde yapılan başka bir çalışma da
spirulinanın tedavi edici dozlarının
kanser hücre gelişimini engellediğini bildirmişler(3). 2002
yılında başka bir çalışmada Herpes virüsüne karşı kullanılan Spirulina
ekstraktının virüsü engelleyici (antiviral aktivite) özellikte olduğunu
saptamışlar(4).
Sonuç
olarak baktığımızda Spirulina araştırmaları 1980 li yıllara dayanıyor fakat
araştırmalar ya hayvanlar ya da yeterli denek sayısına ulaşılamayan insanlar
üzerinde yapılmış. Doğru etkisinin görülebilmesi için daha fazla ve büyük
sayılarda insan örneklemine ihtiyaç olduğu araştırmacılar tarafından özeleştiri
şeklinde bildirilmiş.
Eğer
spirulina diyet desteği kullanmak istiyorsanız yada spirulina içeren besinler
tüketmek istiyorsanız mutlaka güvenilir ve tanınmış firmaların ürettiği
uzmanınız tarafından önerilen markaları almayı deneyin..
Sağlıkla kalın..
Referanslar:
Referanslar:
1.
Iwata K, Inayama T, Kato T. Effects of Spirulina
platensis on plasma lipoprotein lipase activity in fructose-induced
hyperlipidemic rats. J Nutr Sci
Vitaminol (Tokyo). 1990;36(2):165-171.
2.
Iwata K, Inayama T, Kato T. Effects
of Spirulina platensis on plasma lipoprotein lipase activity in
fructose-induced hyperlipidemic rats. J Nutr Sci
Vitaminol (Tokyo). 1990;36(2):165-171.
3.
Koníčková R,
Vaňková K, Vaníková J, et al. Anti-cancer effects of blue-green alga Spirulina
platensis, a natural source of bilirubin-like tetrapyrrolic compounds. Ann Hepatol. 2014;13(2):273-283.
4.
Hernández-Corona A, Nieves I, Meckes M, Chamorro G,
Barron BL. Antiviral activity of Spirulina maxima against herpes simplex virus
type 2. Antiviral Res.
2002;56(3):279-285.
5.
Deng R, Chow TJ. Hypolipidemic, antioxidant, and
antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovasc Ther. 2010;28(4):e33-e45.
Yorumlar
Yorum Gönder