BİTKİ ÇAYLARINI YAKINDAN TANIYALIM


        BİTKİ ÇAYLARINI YAKINDAN TANIYALIM



   Bu yazımda sizlere bitki çaylarından bahsetmek istiyorum. Sosyal medyada bu konu hakkında bana en sık sorulan soruları derledim ve hepsini cevabını bu yazıda vereceğim. Şimdi ilk soru ile başlamak istiyorum.

BİTKİ ÇAYLARI ZAYIFLATIR MI?

   Malum olduğu üzere yaz mevsimi geldi, tatil sezonu açıldı. Bu nedenle herkes en kısa yoldan zayıflamak, fit bir görünüme sahip olmak istiyor. Ve bitki çaylarına yöneliyor. Bitki çaylarının direk olarak zayıflamaya etkisi yoktur. Öyle sanıldığı gibi direk, bir anda kilo vermenizi sağlamıyor. Sadece metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı oluyor. 
Ödem atımına yardımcı oluyor. 
Vücutta metabolizmanın çalışması sonucu oluşan atık maddelerin atımına yardımcı oluyor. Bu yüzden de bitki çayları kansere karşı koruyucudur diyoruz. 
İçerisindeki antioksidan maddeler sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor, hastalıklardan koruyor.
Yani zayıflamaya dolaylı yoldan etkisi var diyebiliriz. 
Sonuç olarak diyebiliriz ki; biz her şeyi yerken bitki çayı içerek kesinlikle zayıflayamayız. Diyetimize oldukça dikkat edip bitki çayları ile de destek vererek sağlıklı bir şekilde zayıflayabiliriz. 

BİTKİ ÇAYLARINI ATTARLARDA AÇIKTA SATILANLARDAN MI ALALIM, MARKETTE PAKETLİ OLARAK SATILANLARDAN MI?

    Artık bütün bitki çaylarına attarlardan kolayca ulaşabiliyoruz. Burada önemli olan o bitki çaylarının toplama, saklama ve bekletme koşulları ve ile bekletme süresidir. Çünkü açıkta bekleyen bitki çayı oksijenle temaz ettiğinde "aflatoksin" dediğimiz küf mantarı oluşabiliyor. Bu nokta çok önemli. Aflatoksin tehlikesi çok ciddi zehirlenmelere hatta ölüme bile yol açabilir. Açıkta satılan bitki çayı aldıysanız ve içtikten sonra karın ağrısı olduysa bu aflatoksin tehlikesinin ilk işaretidir. Bu, çayın içerisinde küf olduğunu gösterir. Bu nedenle de kesinlikle paketli çayları tercih etmelisiniz. Ya da güvenilir bir attardan almanızı öneririm. Sonuç olarak açıkta satılan çayların yararından çok zararı oluyor diyebilirim. 

PEKİ HANGİ ÇAYLAR ÖDEM ATMAYA YARDIMCI OLUYOR?

  Genelde bazı çayların zayıflattığı söylenir. İşte burada doğru olan "bazı çaylar ödem attırıyor" size kilo verdirmiyor. Vücuttaki fazla suyu attırdığı için vücut ağırlığı azalıyor. 
Peki hangi çaylar ödem atmaya yardımcı?
Kiraz sapı
Biberiye çayı
Yeşil çay
Beyaz çay
Hibüsküs
Bu çayların ödem atmada daha etkili olduğunu söyleyebilirim.

  Bunun yanında insanlar evde de kendileri çeşitli çaylar hazırlıyorlar. Özellikle ananas kabuğunu kaynatıp içiyorlar. Bu da oldukça etkili bir yöntem.

  Bir şişlik hissediyorsanız, ödeminiz varsa, adet döneminize yaklaşıyorsanız bu çaylardan yararlanabilirsiniz. Ama tabi bunlar yağ yakımına değil sadece fazla suyun atılmasına, şişkinliğin azalmasına yardımcı olur.


HANGİ ÇAYLAR YAĞ YAKIYOR?

  Artık herkes direk yağ yakmaya odaklanıyor. Fakat çayların direk olarak yağ yakmaya etkisi yoktur. Ama şöyle söyleyebiliriz; metabolizmayı hızlandırıyor, tokluk hissi oluşturuyor bu yüzden de kilo kaybına yardımcı oluyor. İlk soruda söylediklerimize çıkıyor bu da. Yani dolaylı yoldan zayıflamaya yardımcı oluyorlar. Yağ yakımına yardımcı olan çaylar ise; yeşil çay olabilir. Civanperçemi olabilir. Civanperçemi, özellikle tokluk hissi veriyor. Ve tokluk süresini uzattığı için kalori dengesini sağlamaya yardımcı oluyor.


İNTERNETTE SATILAN BİTKİ ÇAYLARI SAĞLIKLI MI?

  İnternet ortamında çok değişik forma çaylar satılıyor. 12 otlu, 7 otlu gibi. Bu çayların kullanılmasını önermiyorum. Çünkü internet ortamında satılanlar sağlık bakanlığından onaylı olmuyor. Tarım bakanlığı onaylı oluyor. Bu nedenle sağlığa pek yararları olmuyor. Bu tür çayların etiketlerinde bitki çaylarından oluştuğu yazıyor. Birde gizli içerik, gizli etiket kısmı var. Buraya içerisine eklenen kimyasal maddeleri yazmıyorlar. Zaten sağlığa zararlı olmalarındaki en büyük etmen de budur. Böbrek kanseri, karaciğer kanseri ve bağırsak hastalıklarına neden olabiliyorlar. Bu nedenle bu tip sağlıksız çayları önermiyorum. 


KİMLER BİTKİ ÇAYLARINI TÜKETMEMELİ?

  Özellikle hamile ve emziren kadınların içmesini önermiyorum. Böbrek rahatsızlığı olanların içmesini de önermiyorum.


SİNEMAKİ ÇAYI ZARARLI MI? İÇİNDE SİNEMAKİ OTU OLAN BİTKİ ÇAYLARI NEDEN HIZLI KİLO VERDİRİYOR?

  Bu soru çok önemli. Sinemaki kullanmanızı kesinlikle önermiyorum. İçerisinde sinemaki olan bitki çayını belki eczaneden onaylı  ya da eczanede satılıyorsa eser miktarda tüketebilirsiniz. Ama direk sinemaki bitkisini alıp kaynatıp içtiğiniz zaman, sinemaki bağırsakları felç eder. Bağırsaklarımızın içinde küçük tüycükler vardır, sürekli hareket ederek gelen besinin içindeki vitaminleri mineralleri emiyorlar. Sinemaki kullandığınız zaman bu tüycükler fonksiyonlarını kaybeder. Ve hızlı bir bağırsak geçişi olur ve ishal olursunuz. Sinemakinin sürekli kullanımında da vitamin mineral yetersizliğine bağlı ölüm gerçekleşebilir. Bu şekilde hayatını kaybeden insanların olması çok üzücü bir noktadır.

PEKİ GÜNLÜK HANGİ ÇAYLARI TÜKETEBİLİRİZ?

  Her gün içebileceğiniz çaylar; ıhlamur, yeşilçay, kuşburnu, adaçayı, beyaz çay olabilir. Tabi günde 2-3 bardağı geçmemek şartıyla. Fazla tüketimde de vücuttan su kaybı artar, açlık hissi oluşabilir. Tok kalalım derken kendimizi acıktırmayalım. 

  Evet sıkça sorulan soruları yanıtladım. Başka sorunuz varsa bekliyorum sorularınızı. Onları da cevaplamaya çalışacağım. Mutlu ve sağlıklı günleriniz olsun..





















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?