Şeker Tüketimi ve Sağlığınız


      













  Şekerler saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır. Bazı posa ögeleri dışındaki tüm karbonhidrat türleri insan vücudunda sindirim sırasında şekerlere dönüşür. Şekerler ve nişasta doğal olarak diğer besinlerde de bulunur; ekmek türleri, tahıllar, kurubaklagiller, kuru yemişler, süt, meyve ve sebzelerde de belirli oranlarda karbonhidrat bulunmaktadır. 

Şekerli Besinler

    Besinlere işleme veya hazırlama sürecinde şeker veya şurup eklenebilmektedir. Bu ekleme besinlerde doğal olarak bulunan şeker değildir. Doğal veya dışarıdan besinlere eklenen şeker arası farkı tanımlamak vücut için zordur. Dışarıdan besine şeker eklenmesi besinin enerji içeriğini artırır. Ülkemizde hamur işi ve sütlü tatlılar, reçel, marmelat sıklıkla sevilerek tüketilen besinlerdir ve enerji içerikleri yüksektir. Ayrıca kolalı ve gazlı içecekler, hazır meyve suları, şekerlemeler, dondurma, kek ve kurabiyeler şeker eklenerek üretilen besinlerdir. 

    Şeker ve şekerli besinlerin fazla miktarda tüketimi aşırı enerji alımının nedenidir ve vücut ağırlığının artmasına (şişmanlığa) ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasına neden olur. Bu nedenle bu tür besinlerin tüketiminin azaltılması büyük önem taşımaktadır.

    Bazı besinlerin etiketlerinde "şekersiz" veya "diyet" tanımlamaları bulunur. Bu tür besinlerde şeker yerine kullanılan sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum, ksilitol, sukralaz olarak adlandırılan yapay tatlandırıcılar, besinleri tatlandırmak amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle diyabetli bireyler tarafından tercih edilebilirler. Ancak bazı tatlandırıcılar enerji içerdikleri için etiket bilgisine dikkat edilmelidir. Bazı ürünlerin etiketinde "şeker içeriği azdır" denilmesine karşın, bu ürünlerin yağ içeriği yüksek ise enerji içerikleri de yüksek olabilir. Bireyin, diyette enerji alımını azaltmadan ve fiziksel aktiviteyi arttırmadan sadece bu ürünleri kullanarak sağlığını koruması veya zayıflaması olası değildir. 





Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?