Yağ Yakıcı Hindistan Cevizi Yağlı İçeceğim

Hindistan cevizi yağı son yıllarda “süper besin” olarak tanımladığımız insan sağlığına yararlı etkileri olan besinlerden bir tanesidir. İçerisindeki yağ çeşitlerinin sağlık üzerine etkileri gün geçtikçe çalışmalarla ispatlanmaya başlamış bulunmakta.. Bu yararlı etkiler arasında yağ yakımı, daha iyi beyin fonksiyonları ve daha farklı birçok  etkilerinden bahsedebiliriz.

Önceki yıllarda Hindistan cevizi yağı içerdiği doymuş yağlar nedeniyle son derece korkutucu sağlığa zararlı olarak tanımlanırdı. Gerçektende içeriğine baktığınızda neredeyse %90 ı doymuş yağ asitlerinden oluşuyor. Elimize geçen son bilgiler içeriğinde bulunan doymuş yağların zararlı olmadığı damarları tıkayıcı özelliğinin sadece inanışta kaldığını gösteriyor ama tabiki de peynirde ve biftekteki türden doymuş yağlar içermiyor. MCT dediğimiz orta zincirli yağ asitlerini içeriyor. Bağırsaklardan hızlı bir şekilde karaciğere taşınarak enerjiye dönüştürülüyor, enerjiye dönüştükten sonra ortaya çıkan keton dediğimiz maddeler özellikle epilepsi ve alzheimmer gibi beyin bozukluklarında tedavi edici özellik taşıyor.


Batılı toplumlarda bilinçli insanların tükettiği egzotik te bir besin..Dünyanın bazı bölgelerinde kullanımı çok daha yaygın. Güney pasifikte yaşayan Tokelauan’lar denilen halk çok iyi bir örnek.. Günlük kalori ihtiyaçlarının %60’ından fazlasını Hindistan cevizinden alıyorlar ve dünyadaki en çok doymuş yağ tüketen bir halk olarak tanımlanmalarına karşın bu insanlar sağlık anlamında gayet iyiler ve bunun yanında kalp hastalıkları da görülmüyor. Yine Kitavan’lar denilen yerli halkta Hindistan cevizi ana besin kaynağı olmasına rağmen çok iyi bir sağlık özgeçmişine sahipler.

Enerji Harcamasını Artırıyor

Obezitenin artık dünyadaki en büyük sağlık sorunlarından biri olduğunu biliyoruz. Bazen tek sebebin kalori olduğu bazen de bu kalorilerin kritik önemi olduğu düşünülü
yor. Gerçekte birçok besin vücudumuzu ve hormonlarımızı farklı yollardan etkiliyor gerçekte ise 1 kalori her zaman 1 kalori olmayabilir.

İçeriğinde bulunan MCT dediğimiz orta zincirli yağ asitleri aynı kalorideki uzun zincirli yağ asitlerine göre daha fazla enerji harcamamıza yol açıyor. Bir çalışmada günlük 15-30 gr MCT (orta zincirli yağ asiti) alan insanlarda günlük enerji harcamaları aynı spor yapıyormuş gibi %5 artmış bu da günde 120 kalorilik bir değere eşit geliyor.

Enfeksiyon Düşmanı

İçeriğindeki bir yağ çeşidi olan laurik asit özellikle hastalık yapıcı bakteri virüs ve mantarımsı yapıların vücutta zararsız hale getirilmesini sağlıyor.

Açlığınızı unutturuyor

Açlık baskılaması ilginç bir özelliği.. İçeriğindeki yağ asitlerinin metabolize edilmeleri sonucu ortaya çıkan keton maddeler iştahınızı baskılayarak açlığınızı unutmanızı sağlıyor. Diyetleri daha çok orta zincirli yağ asidinden oluşan insanların ortalamadan 256 kalori daha az aldıkları yapılan çalışmalarda gösterilmiş durumda. Yine başka bir çalışmada 14 sağlıklı erkeğin kahvaltıda tükettikleri orta zincirli yağ asitleri nedeniyle bir sonraki öğün olan öğle yemeğinde normalden daha az kalori aldıkları ortaya çıkmış durumda..

Karın yağlarını Eritiyor

İştahı baskılaması ve yağ yıkımına yardımcı olmasının yanı sıra özellikle karın bölgesinde toplanan yağların azaltılmasında diyete destek olarak verebiliyoruz. Karın bölgesi yağları özellikle kalp hastalıkları oluşumunda çok değerli bir belirteç olduğunu biliyoruz bu nedenle bu bölgede toplanan yağlar vücut için büyük tehlike oluşturuyor. 40 erkeğin yer aldığı bir çalışmada günde 30 ml Hindistan cevizi yağı verilen deneklerde 12 hafta sonra beden kitle indeksi ve bel çevresi genişliğinde bir azalma olduğu saptanmış.

Korkulanın aksine bilindiği kadar zararlı olmadığı diğer taraftan mutlaka  diyetisyen ve hekiminiz kontrolünde gerekli görülmesi halinde  kullanmanızı tavsiye ederim.. Sağlıkla kalın..

Yağ Yakıcı İçecek Tarifim

1 litre kaynayan suya 2 kabuk tarçın atıyoruz 5 dakika kaynatıyoruz, sonra 1 çay kaşığı karanfil ilave edip 2 dakika daha kaynatıyoruz. Söndürüp içerisine 1 küçük baş zencefil rendeliyoruz soğumaya bırakıp  1 tatlı kaşığı kadar  da Hindistan cevizi yağı ilave ediyoruz. Bu karışımı yemeklerden önce aç karna gün içerisinde bitiriyoruz. Yarım limon sıkmayı ve bir tatlı kaşığı bal eklemeyi unutmayın.. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?