Karpuz-Peynir Diyeti ile Zayıflayın..

Karpuz, bahar ayları ile başlayıp kış aylarına kadar tüketebildiğimiz diğer meyvelere göre çok daha geniş bir tüketim zaman aralığına sahip aynı zamanda bereketli de bir meyve.. Hatta yaz ayları karpuz aylarıdır kimilerine göre; alamancı akrabalarını beklediği gibi bekler karpuzun ilk çıkışını..

Besin İçeriği

Kabakgiller ailesinin bir mensubu, yüz gramında sadece 6 gr şeker bulunmakla birlikte tamamına yakını %92 si sudan oluşuyor. Diğer meyveler gibi C vitamini içeriği oldukça yüksek, bunun yanında A ve B vitaminlerinden de zengin olup sodyum, magnezyum ve potasyum ihtiva eder. Karpuzu değerli yapan antioksidanlar flavonoid ve polifenoller daha çok kabuğunda bulunuyor.

Kan Şekerini Düzenliyor..

Karpuzun özellikle suyunda “sitrulin” denen bir protein bulunuyor. Karpuz tüketmeye başladığınız anda kandaki sitrulin seviyeleri de artmaya başlıyor. Sitrulin daha sonra vücutta  nitrik oksit oluşumunu arttırıyor. Nitrik oksit vücudumuz için çok önemli bir madde en önemli özelliği kalp damarlarının haraplanmasını engelliyor, damar  basıncını düşürüyor, damar genişletiyor  ve de antioksidan rolleri bulunuyor. Diyabetli hayvanların diyetlerine ek olarak verildiğinde kan şeker seviyelerini azalttığı araştırmalarda gösterilmiş.

Pankreası koruyor..

Diyabetin patolojik bir süreç olduğunu bu sürecin de dengesiz bir şekilde serbest radikal dediğimiz vücudu yaşlandıran ve haraplayan toksik madde  oluşumuna yola açtığını biliyoruz. Diyabet sonucu oluşan bu toksik maddelerin tekrardan özellikle pankreas hücreleri ne hasar vermesi ile diyabetin şiddeti bu kısır döngü içerisinde daha da belirgin hale gelebiliyor. Karpuz çekirdeğinin ve karpuzun etli kısmının içerdiği likopenden dolayı iyi bir antioksidan olması diyabetten korunmada kullanılabileceği fikri gittikçe  yaygınlaşmaktadır.

İçeriğinde bulunan bitkisel kimyasallardan flavonoidler pankreasta insülin üreten hücrelerin hasar görmesini engelleyerek bu hücrelerin sayısının artmasını ve gerektiği kadar insülin salgılanmasını sağlıyor. Şeker düşürücü etkisi, hem pankreastan gerektiği kadar insülin salgılanması hem de karaciğerden glikoz salınımını engelleyerek sağlıyor.

Yağ yakımını hızlandırıyor..

Diyarbakır da hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada karpuz suyunun vücut ağırlığını azalttığı yağ yakımını hızlandırdığı sonucu ortaya çıkmış. Bildiğiniz üzere karpuz antioksidan özelliği olan likopenin doğal bir kaynağı ve aynı zamanda domatese göre %40 daha fazla likopen içeriyor. 2011 yılında diyabetik hayvanlar üzerinde yapılan başka bir çalışmada hayvanlara karpuzun etli kısmı ve kabuğu veriliyor. Kabuk kısmı etli kısmına göre daha belirgin düzeyde kan glikoz seviyesini düşürdüğü saptanmış. Araştırmacılar, karpuzun kan şeker seviyesini ayarlayan pankreas hücre ölümünü engelleyerek diyabetik hastalarda yararlı bir etki gösterdiği sonucuna varıyorlar.

İyi Bir Antioksidan..

Bulundurduğu antioksidanlar sebebiyle vücudumuzda bulunan DNA gibi hayati maddelerin okside olmasını (yaşlanmasını) engelliyor ve oluşan toksinlerin temizlenmesini sağlıyor. Soba yakanlarınız bilir; odunun yanmasıyla sobanın altına biriken küllerini sobadan uzaklaştırdığınızda soba daha harlı yanacaktır aynı şekilde oluşan toksinlerin hücreden uzaklaştırılması sebebiyle hücrede bulunan soba görevi gören mitokondriler daha fazla ve daha hızlı yağ yakabiliyor.

Kan akışını hızlandırıyor..

Yüksek kiloya sahip kişilerde kilo verme ve zayıflamanın daha zor olmasının bir nedeni de yavaşlamış kan akış hızıdır. Burada asıl problem yavaşlayan kan akış hızı nedeni ile kan içerisinde taşınan ve yağı yakacak olan oksijenin hücrelere yeter düzeyde ulaşamıyor olmasıdır. Karpuzda bulunan sitrulin’in en tipik özelliği kan akışı hızını artırarak; hücrelere daha fazla oksijen ulaştırılmasına ve hücrelerde biriken toksik maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olmasıdır.

Özellikle çekirdeğinde bulunan suda çözünebilen posa sayesinde şeker düşürücü özelliğe sahip olması istediğimiz diğer bir avantajı. Bu posa türü bağırsaklarda bulunan şekerin ve yağın etrafını sararak emilmesine izin vermiyor. Ani kan şeker yükselmelerini engelliyor ve daha az yemek yemeye neden oluyor.

Karpuzu nasıl Tüketelim?


Sizlere önerim, tükettiğiniz miktarlara dikkat etmeniz gerektiği şeklinde. Ara öğünlerde tüketeceksiniz 1 dilim diye tabir ettiğimiz 2-3 parmak kalınlığı karpuz; diyabet hastaları yanına 1-2 dilim kadar peynir eklediğinde karpuz şekeri, kana daha yavaş karışacağından daha ılımlı bir kan şeker seviyesi ortaya çıkar. Yazın anaöğünlerinizin bir tanesinde 2-3 dilim karpuz yanına orta yağlı beyaz peynir tüketilmesini öneriyorum ki karpuz ile peynir uyumlu bir aroma rengine de sahipler. Aynı menüyü sıcak yaz günlerinde kahvaltı olarak planlayabilirsiniz..Bir diğer nokta ise karpuzun etli kısmını kabuğundan çok fazla ayırmadan tüketmeniz.. Sağlıkla kalmanız dileklerimle.. 

Karpuz Peynir Diyeti ile Zayıflayın..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?