Karpuz-Peynir Diyeti ile Zayıflayın..
Karpuz, bahar ayları ile başlayıp
kış aylarına kadar tüketebildiğimiz diğer meyvelere göre çok daha geniş bir
tüketim zaman aralığına sahip aynı zamanda bereketli de bir meyve.. Hatta yaz
ayları karpuz aylarıdır kimilerine göre; alamancı akrabalarını beklediği gibi
bekler karpuzun ilk çıkışını..
Besin İçeriği
Kabakgiller ailesinin bir mensubu,
yüz gramında sadece 6 gr şeker bulunmakla birlikte tamamına yakını %92 si sudan
oluşuyor. Diğer meyveler gibi C vitamini içeriği oldukça yüksek, bunun yanında
A ve B vitaminlerinden de zengin olup sodyum, magnezyum ve potasyum ihtiva
eder. Karpuzu değerli yapan antioksidanlar flavonoid ve polifenoller daha çok kabuğunda
bulunuyor.
Kan Şekerini
Düzenliyor..
Karpuzun özellikle suyunda “sitrulin” denen bir protein bulunuyor.
Karpuz tüketmeye başladığınız anda kandaki sitrulin seviyeleri de artmaya
başlıyor. Sitrulin daha sonra vücutta nitrik
oksit oluşumunu arttırıyor. Nitrik oksit vücudumuz için çok önemli bir madde en
önemli özelliği kalp damarlarının haraplanmasını engelliyor, damar basıncını düşürüyor, damar genişletiyor ve de antioksidan rolleri bulunuyor. Diyabetli
hayvanların diyetlerine ek olarak verildiğinde kan şeker seviyelerini azalttığı
araştırmalarda gösterilmiş.
Diyabetin patolojik bir süreç
olduğunu bu sürecin de dengesiz bir şekilde serbest radikal dediğimiz vücudu
yaşlandıran ve haraplayan toksik madde
oluşumuna yola açtığını biliyoruz. Diyabet sonucu oluşan bu toksik
maddelerin tekrardan özellikle pankreas hücreleri ne hasar vermesi ile
diyabetin şiddeti bu kısır döngü içerisinde daha da belirgin hale gelebiliyor.
Karpuz çekirdeğinin ve karpuzun etli kısmının içerdiği likopenden dolayı iyi
bir antioksidan olması diyabetten korunmada kullanılabileceği fikri
gittikçe yaygınlaşmaktadır.
İçeriğinde bulunan bitkisel
kimyasallardan flavonoidler pankreasta insülin üreten hücrelerin hasar
görmesini engelleyerek bu hücrelerin sayısının artmasını ve gerektiği kadar insülin
salgılanmasını sağlıyor. Şeker düşürücü etkisi, hem pankreastan gerektiği kadar
insülin salgılanması hem de karaciğerden glikoz salınımını engelleyerek
sağlıyor.
Yağ yakımını hızlandırıyor..
Diyarbakır da hayvanlar üzerinde
yapılan bir araştırmada karpuz suyunun vücut ağırlığını azalttığı yağ yakımını
hızlandırdığı sonucu ortaya çıkmış. Bildiğiniz üzere karpuz antioksidan
özelliği olan likopenin doğal bir kaynağı ve aynı zamanda domatese göre %40
daha fazla likopen içeriyor. 2011 yılında diyabetik hayvanlar üzerinde yapılan başka
bir çalışmada hayvanlara karpuzun etli kısmı ve kabuğu veriliyor. Kabuk kısmı
etli kısmına göre daha belirgin düzeyde kan glikoz seviyesini düşürdüğü
saptanmış. Araştırmacılar, karpuzun kan şeker seviyesini ayarlayan pankreas
hücre ölümünü engelleyerek diyabetik hastalarda yararlı bir etki gösterdiği
sonucuna varıyorlar.
İyi Bir Antioksidan..
Bulundurduğu antioksidanlar
sebebiyle vücudumuzda bulunan DNA gibi hayati maddelerin okside olmasını
(yaşlanmasını) engelliyor ve oluşan toksinlerin temizlenmesini sağlıyor. Soba
yakanlarınız bilir; odunun yanmasıyla sobanın altına biriken küllerini sobadan
uzaklaştırdığınızda soba daha harlı yanacaktır aynı şekilde oluşan toksinlerin
hücreden uzaklaştırılması sebebiyle hücrede bulunan soba görevi gören
mitokondriler daha fazla ve daha hızlı yağ yakabiliyor.
Kan akışını hızlandırıyor..
Yüksek kiloya sahip kişilerde
kilo verme ve zayıflamanın daha zor olmasının bir nedeni de yavaşlamış kan akış
hızıdır. Burada asıl problem yavaşlayan kan akış hızı nedeni ile kan içerisinde
taşınan ve yağı yakacak olan oksijenin hücrelere yeter düzeyde ulaşamıyor
olmasıdır. Karpuzda bulunan sitrulin’in en tipik özelliği kan akışı hızını
artırarak; hücrelere daha fazla oksijen ulaştırılmasına ve hücrelerde biriken
toksik maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olmasıdır.
Özellikle çekirdeğinde bulunan
suda çözünebilen posa sayesinde şeker düşürücü özelliğe sahip olması istediğimiz
diğer bir avantajı. Bu posa türü bağırsaklarda bulunan şekerin ve yağın
etrafını sararak emilmesine izin vermiyor. Ani kan şeker yükselmelerini engelliyor
ve daha az yemek yemeye neden oluyor.
Karpuzu nasıl Tüketelim?
Sizlere önerim, tükettiğiniz
miktarlara dikkat etmeniz gerektiği şeklinde. Ara öğünlerde tüketeceksiniz 1
dilim diye tabir ettiğimiz 2-3 parmak kalınlığı karpuz; diyabet hastaları
yanına 1-2 dilim kadar peynir eklediğinde karpuz şekeri, kana daha yavaş
karışacağından daha ılımlı bir kan şeker seviyesi ortaya çıkar. Yazın anaöğünlerinizin
bir tanesinde 2-3 dilim karpuz yanına orta yağlı beyaz peynir tüketilmesini
öneriyorum ki karpuz ile peynir uyumlu bir aroma rengine de sahipler. Aynı
menüyü sıcak yaz günlerinde kahvaltı olarak planlayabilirsiniz..Bir diğer nokta
ise karpuzun etli kısmını kabuğundan çok fazla ayırmadan tüketmeniz.. Sağlıkla
kalmanız dileklerimle..
Karpuz Peynir Diyeti ile Zayıflayın..
Karpuz Peynir Diyeti ile Zayıflayın..
Yorumlar
Yorum Gönder