YARIM YAĞLI MI? TAM YAĞLI MI?
Süt ya da yoğurt seçmek için
markette uzunca süre harcıyoruz değil mi? Peki ya hangisini alacağız?
Onlarca yıldır yoğurt hakkında birçok
görüş ortaya atılmakta. Tam yağlı yoğurt
yerine az yağlı yoğurt tüketimini savunur nitelikteki çalışmalarda; az yağlı
yoğurt tüketimi ile diyabet riski arasında ters bir ilişki olduğu
gözlemlenmiştir. Az yağlı yoğurt tüketiminin diyabeti engellediği
savunulmaktadır. Günlük 300-400 gramdan fazla az yağlı yoğurt tüketilmesi
halinde diyabet riskinde çok daha fazla azalma olduğu görülmüştür. Az yağlı
yoğurt tüketimi ile diyabet riski arasında ters bir ilişki gözlemlenirken, tam
yağlı yoğurt ile diyabet arasında ise yüksek bir ilişki olduğu görülmüştür. Tam
yağlı yoğurt tüketiminin; kardiyovasküler ve diğer kronik hastalıkların görülme
sıklığında artışa sebep olduğu görülmüştür.
Bütün bunlara karşılık tam yağlı yoğurt tüketiminin hem kalp
sağlığı hem de kilo yönetimi üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren
çalışmalar da vardır.
Süt yağı % 5 oranında doymuş yağ içermesine rağmen kronik
hastalıklar için olumlu etkinlikleri olan konjuge linoleik asit,
sifingomiyelin, bütirik asit, miristik asit gibi özel bileşenler içerdiği için
sağlık açısından önemlidir. Asıl konu olan süt yağının azaltılması işlemi
sırasında, vücudumuz için yararlı olan bu bileşiklerin de kayba uğruyor
olmasıdır.
ABD’de yapılan
araştırmalara göre; light ürünler, tam
yağlı süt, peynir ve yoğurda göre daha fazla kilo aldırmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Harvard ve
Taft üniversitelerinde, yaklaşık 22 bin kişinin 15 yıl izlenmesiyle yapılan iki
araştırma yağlı süt, peynir ve yoğurt yiyenlerin obezite ve diyabet riskinin
‘light’ ürün tüketenlerden çok daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.
Harvard Üniversitesi’nin ‘Kadın Sağlığı
Çalışması’ kapsamında 18 bin 438 kadın 11 yıl takip edildi. Araştırmaya göre
tam yağlı süt ürünleriyle beslenenlerde obezite riskinin en az yüzde 8 oranında
daha düşük olduğu sonucuna ulaşıldı.
İsveç’te yapılan tam yağlı süt, tereyağı,
peynir ve kaymak tüketen orta yaştaki erkeklerin 12 yıl boyunca izlendiği
araştırmada ise bu kişilerin az yağlı ürün tüketenlerden obezite riskinin daha
düşük olduğu saptanmıştır.
Taft Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada ise
diyabet riskinin tam yağlı süt ürünlerini tüketenlerde, yağsız veya düşük
yağlıları tüketenlere göre daha düşük olduğu tespit edildi.
Ortada bu kadar bilgi karmaşası varken bizim
önerimiz tabi ki tamamen doğal, katkısız ev yoğurdu tüketmeniz. En doğal ve
sağlıklı seçim bu olacaktır. Ama şartlar gereği illa ki hazır almamız
gerekiyorsa dikkat etmemiz gereken en önemi nokta en katkısız olanını tercih
etmektir. Evet; fazla yağ tüketimi başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok
hastalık için risk oluşturuyor. Ancak yağ tüketimini azaltmak adına yarım yağlı
ya da yağsız süt ürünleri tercih etmek doğru değil. Bu konuda zararlı görülmesi
gereken sıvı yağ, trans yağ, margarin gibi yağlardır. Bu yağları da olması
gereken kadar tüketmek ya da tüketimini azaltmak hastalık riskini büyük oranda
azaltacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder