YARIM YAĞLI MI? TAM YAĞLI MI?





Süt ya da yoğurt seçmek için markette uzunca süre harcıyoruz değil mi? Peki ya hangisini alacağız?

Onlarca yıldır yoğurt hakkında birçok görüş ortaya atılmakta.  Tam yağlı yoğurt yerine az yağlı yoğurt tüketimini savunur nitelikteki çalışmalarda; az yağlı yoğurt tüketimi ile diyabet riski arasında ters bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Az yağlı yoğurt tüketiminin diyabeti engellediği savunulmaktadır. Günlük 300-400 gramdan fazla az yağlı yoğurt tüketilmesi halinde diyabet riskinde çok daha fazla azalma olduğu görülmüştür. Az yağlı yoğurt tüketimi ile diyabet riski arasında ters bir ilişki gözlemlenirken, tam yağlı yoğurt ile diyabet arasında ise yüksek bir ilişki olduğu görülmüştür. Tam yağlı yoğurt tüketiminin; kardiyovasküler ve diğer kronik hastalıkların görülme sıklığında artışa sebep olduğu görülmüştür.

Bütün bunlara karşılık tam yağlı yoğurt tüketiminin hem kalp sağlığı hem de kilo yönetimi üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar da vardır.
Süt yağı % 5 oranında doymuş yağ içermesine rağmen kronik hastalıklar için olumlu etkinlikleri olan konjuge linoleik asit, sifingomiyelin, bütirik asit, miristik asit gibi özel bileşenler içerdiği için sağlık açısından önemlidir. Asıl konu olan süt yağının azaltılması işlemi sırasında, vücudumuz için yararlı olan bu bileşiklerin de kayba uğruyor olmasıdır.

ABD’de yapılan araştırmalara göre;  light ürünler, tam yağlı süt, peynir ve yoğurda göre daha fazla kilo aldırmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Harvard ve Taft üniversitelerinde, yaklaşık 22 bin kişinin 15 yıl izlenmesiyle yapılan iki araştırma yağlı süt, peynir ve yoğurt yiyenlerin obezite ve diyabet riskinin ‘light’ ürün tüketenlerden çok daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.
Harvard Üniversitesi’nin ‘Kadın Sağlığı Çalışması’ kapsamında 18 bin 438 kadın 11 yıl takip edildi. Araştırmaya göre tam yağlı süt ürünleriyle beslenenlerde obezite riskinin en az yüzde 8 oranında daha düşük olduğu sonucuna ulaşıldı.
İsveç’te yapılan tam yağlı süt, tereyağı, peynir ve kaymak tüketen orta yaştaki erkeklerin 12 yıl boyunca izlendiği araştırmada ise bu kişilerin az yağlı ürün tüketenlerden obezite riskinin daha düşük olduğu saptanmıştır.
Taft Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada ise diyabet riskinin tam yağlı süt ürünlerini tüketenlerde, yağsız veya düşük yağlıları tüketenlere göre daha düşük olduğu tespit edildi.
Ortada bu kadar bilgi karmaşası varken bizim önerimiz tabi ki tamamen doğal, katkısız ev yoğurdu tüketmeniz. En doğal ve sağlıklı seçim bu olacaktır. Ama şartlar gereği illa ki hazır almamız gerekiyorsa dikkat etmemiz gereken en önemi nokta en katkısız olanını tercih etmektir. Evet; fazla yağ tüketimi başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalık için risk oluşturuyor. Ancak yağ tüketimini azaltmak adına yarım yağlı ya da yağsız süt ürünleri tercih etmek doğru değil. Bu konuda zararlı görülmesi gereken sıvı yağ, trans yağ, margarin gibi yağlardır. Bu yağları da olması gereken kadar tüketmek ya da tüketimini azaltmak hastalık riskini büyük oranda azaltacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?