PANCAR TÜKETMENİZ İÇİN SİZE 6 NEDEN

  
                          
   Kırmızı meyvelerin yüksek antioksidan kapasitesi ve sağlık yararlarını artık bilmeyen duymayan kalmamıştır. Kırmızı pancar da bu antioksidan besinler grubunun yıldızlı üyelerinden. Gelin bu süper besini biraz daha yakından tanıyalım.
   Kırmızı pancar besin kısmı kök bölümünde olan, yeşil yaprakları ise toprak üzerinde kalan bir bitkidir. Hem kök hem de yaprak kısımları yenilebilir özelliktedir. Çiğ veya pişmiş şekilde kullanılabildiği gibi suyunun da besleyici özelliği yüksektir (suyunun kalori değeri yüksek olduğundan dolayı aşırı tüketimden kaçınılmalıdır). Güzel rengini içeriğindeki betalain grubu maddelerden almaktadır.
   İşte sağlık yararları ve pancar tüketmeniz için size 6 neden;
1. Kansere Karşı Koruyucu
Kanser hastalıklarının en önemli nedeni serbest radikallerdir; pancar da içeriğinde bulunan antioksidanlar ile bu serbest radikeller ile savaşma konusunda en başarılı besinlerdendir. Özellikle pankreas, meme ve prostat kanserlerinde kullanımının faydaları ile ilgili araştırmalar devam etmektedir.

2. Yüksek Kan Basıncını Düşürücü Etkisi
Yapılan çalışmalar pancarın içinde bulunan nitrat denilen maddelerin vücutta nitrik aside dönüşerek damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı ve bu yolla tansiyonu düşürdüğünü göstermektedir. Bu özelliğinden dolayı kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.

3.İltihap Engelleyici
İçeriğindeki mikro besin ögeleri sayesinde hücre zarını koruma, sinir iletimini kolaylaştırma ve inflamasyonu (iltihabı) azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Özellikle besinlerde nadir bulunan betalain grubu sayesinde hücreleri, enzim ve proteinleri korur.

4. Sindirim Sistemini Destekler

Pancar içinde bulunan betalin grubu maddeler ile sindirimi destekler ve barsak faaliyetlerini hızlandırır. Günde ½ pancar tüketiminin kabızlığı önlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

5. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir
İçeriğinde bulunan C vitamini, potasyum, magnezyum, B grubu vitaminleri ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hastalıklara karşı savunma mekanizmanızın daha güçlü çalışmasına destek olur.
Sporcuların da besin tercihleri arasında yer alan pancar dayanıklılığı artırmaya yardımcı olur. Egzersiz öncesi tüketilen çiğ pancar suyunun egzersiz performansını artırdığı bilinmektedir.
6.Beyin Sağlığına Destek
Damarları genişletici etkisi beyindeki kan dolaşımını rahatlatarak beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilemektedir. Araştırmalar yaşımız ilerledikçe nitrik oksit üretme kapasitemizin azaldığını ve beyindeki nöron aktivitesinin de yavaşladığını göstermektedir. Bu nedenle pancar tüketerek beyin sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Nasıl Tüketmeli?
Besin değerinde kayıp yaşanmaması için çiğ tüketilmesi öneriyorum. Eğer çiğ tüketemiyorsanız iri şekilde doğrayıp 15 dakikayı geçmeyecek şekilde buharda pişirebilirsiniz. Suda haşlama yöntemini tercih ederseniz de kabuklarını haşladıktan sonra soyarsanız besin ögesi kaybını azaltmış olursunuz. Ayrıca limon suyu, zeytinyağı ve baharatlarla tatlandırarak birçok salata veya meze içerisinde kullanabilirsiniz.

1 orta boy pancar = 48 kalori
1 bardak pancar suyu = 192 kalori
Biz her zaman için sebze ve meyvelerin çiğ ve doğal halleri ile tüketilmesinden yana olduğumuz için pancarı da çiğ (rendelenmiş veya doğranmış olarak ) tercih etmenizi öneriyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?