Kahve tüketiminin obezite ve tip 2 diyabetle
ilişkisini araştıran birçok çalışma mevcut. Örneğin obezite ve tip 2 diyabet
fare modellerine kahve verilerek yapılan bir çalışmada yüksek kaloriyle
beslenen farelerde kilo alımının azaldığı, normal kaloriyle beslenen farelerde
ise kilo alımının durdurulduğu görülmüş. Hayvan modelleri ve insanlar üzerinde
yapılan çalışmaların ortak olarak vardığı sonuç, kahve tüketiminin kilo alımını
azalttığıdır.
Kahve içmenin insülin direncini
artırabildiği gösterilse de kahvenin içeriğindeki önemli bir antioksidan olan
klorojenik asit, insülin direncini azaltacak şekilde etki gösteriyor.
Klorojenik asit solüsyonunun yüksek kaloriyle beslenen fareler üzerindeki
etkisi gözlemlendiğinde bu farelerde kilo alımının durdurulduğu ve kan
şekerinin korunduğu kaydedilmiş. Ayrıca obeziteyle ilişkili hastalıkların çoğu
zaman kronik inflamasyondan kaynaklanması, klorojenik asidin antioksidan
özelliğinin aşırı kilolarla mücadelede kullanılabileceğini düşündürüyor.
Yapılan farklı araştırmalar, klorojenik asidin reçete ile satılan zayıflama
ilaçlarından daha etkili olduğunu gösteriyor.
Kahve içme alışkanlığının uzun vadede insanlar
üzerindeki etkisini gözlemlemek de net bir sonuca varabilmek için önem taşıyor.
Kahve tüketiminin dört yıllık periyottaki etkisinin araştırıldığı bir çalışma,
her gün yaklaşık 3 fincan kahve içen kişilerin 1 veya daha az kahve içeren
kişilere göre tip 2 diyabet riskinin %37 az olduğunu gösteriyor. Bu çalışma da
diğerleri gibi kahve tüketiminin artışı ile diyabet riskinin azalması arasında
bağ kuruyor.
Kahve
tüketiminin obezite ve diyabetle ilişkisini araştıran çalışmaların toplamı,
kahve içme alışkanlığının obeziteye karşı mücadelede etkili olduğunu ve
diyabete karşı koruyucu olarak kullanılabileceğini gösteriyor. Düzenli olarak günde
2 fincan kahve tüketmek, vücut sağlığımızı birçok konuda olumlu olarak etkileme
potansiyeline sahip.
Kaynaklar:
Santos, R. M. M., & Lima, D.
R. A. (2016). Coffee consumption, obesity and type 2 diabetes: a mini-review.
European journal of nutrition, 55(4), 1345-1358.
Cowan, T. E., Palmnäs, M. S.,
Yang, J., Bomhof, M. R., Ardell, K. L., Reimer, R. A., … & Shearer, J.
(2014). Chronic coffee consumption in the diet-induced obese rat: impact on gut
microbiota and serum metabolomics. The Journal of nutritional biochemistry,
25(4), 489-495.
Greenberg JA, Axen KV,
Schnoll R, Boozer CN (2005) Coffee, tea and diabetes: the role of weight loss
and caffeine. Int J Obes (Lond) 29(9):1121–1129.
Rustenbeck I, Lier-Glaubitz V, Willenborg M, Eggert F,
Engelhardt U, Jorns A (2014) Effect of chronic coffee consumption on weight
gain and glycaemia in a mouse model of obesity and type 2 diabetes. Nutr Diabetes
4:e123.
Mellbye FB, Jeppesen PB, Hermansen K, Gregersen S
(2015) Cafestol, a bioactive substance in coffee, stimulates insulin secretion
and increases glucose uptake in muscle cells: studies in vitro. J Nat Prod
78(10):2447–2451.
Yorumlar
Yorum Gönder