Ceviz İştahı Kapatıyor..

Doğanın etrafını bir kabuk ile çevirdiği daha açık bir ifade ile sakladığı besinlerin sağlığımıza çok daha iyi geldiğini hepimiz çok iyi biliriz. Bunlardan birisi de şüphesiz, Ceviz… Özellikle vücudumuzda dolu olma yani doygunluk hissini artırarak aşırı yemekten caydıran bir özelliği var.


Literatüre yeni giren İsrail’ de yapılan bir araştırmadan bahsetmek istiyorum sizlere..Ceviz tükettiğimiz anlarda beynimizde ki açlık ve iştah merkezlerimizde yeniden bir düzenleme yapılıyor ve yemek yeme davranışımız azalıyor. Bu araştırma cevizin nörobilişsel etkisini gösteren de ilk çalışma aynı zamanda..

Hangi besini yediğinde nasıl bir davranışa yol açtığını yediklerimizin davranışlarımızı nasıl etkilediğini konusu hala üzerinde araştırmalar yapılan bir alan.. Ama bu çalışma ile de ortaya çıkan ceviz tüketimi sonrasında çalışmaya katılan deneklerin vücutlarında bir tokluk hissettikleri ve bu tokluğun uzun süre korunabildiği yönünde..

Yapılan bu araştırmada beyinde oluşan değişiklikleri ve aktiviteleri gözlemlemek için manyetik rezonans görüntülemesi (MR) kullanılmış. Çalışmaya katılan denekler, içerisinde 48 gr ceviz bulunan smoothie tüketmişler görüntüleme sonucunda beynimizde bulunan sağ insula dediğimiz; vücudun taleplerine cevap veren; çok açken ikinci bir sandviç yemek istememiz, sigara ihtiyacımız olması gibi isteklerimizi düzenleyen bölgede bir aktiviteye rastlamışlar.

Aslında bu çalışmanın sonuçlarına göre de ortada bir anlam kargaşası da kalmamış oluyor. Ceviz yediğimizde beynimizin bu parçası bir anlamda hareketleniyor, coşuyor ve sonrasında koskoca bir fili yutmuş gibi yemek yemekten vazgeçiyoruz..

Salatalarınıza ve ara öğünlerinize rahatlıkla ekleyebileceğiniz, içerisinde kolesterol bulunmayan vücudumuza yararlı  iyi yağları alabileceğiniz bir besin var hayatımız da, tabi farkedebilene..


Sağlıkla kalın..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?