Aşure vakti



Muharrem ayının vakti geldi, evlerde aşureler kazan kazan pişirilmeye, dağıtılıp paylaşılmaya başlandı. Bereketin ve dayanışmanın sembolü aşurenin içerisindeki malzemelerin aslında ne kadar da faydalı olduğunu, bu malzemelerin temininde ve pişirilmesinde dikkat edilmesi gereken püf noktalarını biliyor musunuz? Dilerseniz sırayla devam edebiliriz.

Aşurede hangi malzemeler kullanılır?

Belli başlı bakliyatlar, çok sayıda kuru yemiş ve belirli taze/kuru meyveler kullanılır bu bereketli tatlıda. Elbette yöreye göre farklı malzemeler kullanmak mümkün. Kabul gören standart bir malzeme seçimi olmamakla birlikte hem damak tadınıza göre tanelerini seçebilir, hem de olmazsa olmaz buğday, nohut ve kuru fasulye ana malzemeleri ile aşurenizi pişirebilirsiniz. Evde fazladan tüm malzemelerinizi değerlendirmenin daha güzel bir yolu olabilir mi?

Aşure malzemelerini seçerken kaliteli ve taze malzeme seçmeye dikkat etmek gerekir. Ürünleri söz konusu olduğunda içinde bulunan yılın ürünü olması tercih sebebidir.

Aşure malzemelerinin faydaları;

En az 10 farklı besin karışımı ile hazırlanan aşure; kurubaklagil ve tahıl grubu besinleri sayesinde bolca bitkisel protein içerir, temel aminoasitler için mükemmel kaynak olmakla birlikte kolesterol barındırmaz.

İçerisinde bulunan ceviz, fındık gibi ürünler omega-3, kalsiyum, demir, A, C, E vitaminleri ve B grubu vitaminleri içeren besinlerdir.

Kullanılan badem ve kuru üzüm gibi taneler antioksidan özellikler gösterir.

Aşure hazırlamanın püf noktaları

Tüm bakliyatları hazır haşlanmış olarak temin etmektense evde kendiniz de bu kuru bakliyatlarıbir gece önceden suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde düdüklü tencerede alacağınıza göre çok daha iyi bir sonuç alma ihtimaliniz yüksektir. Bir gün öncesinde suda beklettiğiniz bakliyatların suyunu mutlaka süzmeli, her birini ayrı tencerelerde içme suyu kalitesine sahip su ile orta ateşte kaynatmalısınız. Kuru fasulye ve nohudun haşlama suyu da süzülmeli ki daha sonradan midenizi rahatsız etmesin. Buğdayın suyu ise süzülmemeli, haşlama suyuyla birlikte kıvam ve tadını verecek malzeme buğday olduğundan en başta kaynamaya bırakılan malzeme olmalı. Tüm malzemeler daha sonradan buğdayın kaynadığı tencerede birleştirilmeli. Bu yüzden en büyük boy tencerenizi seçmelisiniz. Kuru incir ve üzümü kısa süre haşlayıp renkli suyunu süzdükten sonra aşureye eklemelisiniz. Bir tutam tuz eklemek daha dengeli bir tadını dengesini arttıracaktır. Daha sonradan katılaşmaması için kıvamını pişirirken koyu tutmamalısınız. Hem lezzet hem de sağlık açısından kullanacağınız gül suyunu yüzde yüz doğal olanlarından tercih etmelisiniz. Kabuk tarçını da aşureyi ateşten alınca çıkarmalı, cevizi de aşurenin içerisine değil üzerine serpmelisiniz. Bu şekilde renginin koyulaşmasını engellemiş olursunuz.

Elbette şeker kullanmak istemeyenler için de bir önerimiz var. Şeker yerine pekmez ya da bal kullanmanın aşureyi ne kadar hafifleştirdiğine inanamayacaksınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?