Patates, Muz, Dirençli Nişasta ve Sağlık..



Son zamanlarda yayınlanan kapsamlı çalışmalar önceden de olduğu üzere, bir diyet lifi olarak bildiğimiz ince bağırsaklarda sindirilemeyen dirençli nişastanın sağlığa olumlu çok önemli etkilerinin olduğunu bildirmekteler..
Muz, patates, tam tahıllar ve baklagiller gibi içeriğinde dirençli nişastayı doğal olarak bulunduran besinlerden örnekler verebilirim bu arada bazı durumlarda kimyasal yapısı değiştirilerek bazı ticari besinlere de eklenebiliyor..


Dirençli nişasta ile ilgi çekici sayısızca yayın yapılıyor, son 10 yılda insanlar üzerinde özellikle yemek sonrası şekeri artırıp artırmadığı, doygunluk ve bağırsak sağlığı üzerine etkinliği konusunda büyük çaplı araştırmalar var.

Bu çalışmalar dirençli nişastanın sağlık üzerine olumlu etkilerini desteklemeye devam eder nitelikte mesela dirençli nişasta kan şekerinin kontrol edilmesinde yardımcı bir faktör aynı zamanda kısa zincirli yağ asitlerinin oluşumuna destek sağladığı için bağırsak sağlığı için son derece önemli bir konumda..

Sonuç olarak artık şunu biliyoruz; günlük yeterli posa tüketimi - en az 30 gr kadar- diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların gelişim riskini ortadan kaldırabilmek için sağlıklı ve dengeli diyetin bir parçası aynı zamanda bir diyet lifi olan dirençli nişastanın bağırsaklar içerisinde kısa zincirli yağ asit oluşumunu artırarak bağırsak sağlığı üzerine faydalı olduğudur ve bu konuda insanlar üzerinde yapılmış gerçekten tutarlı birçok araştırma bulunduğudur.

Sağlık olsun..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?