Ketojenik Diyet Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir
Ketojenik diyet, yüksek yağ, düşük karbonhidrat, yeterli protein içeren,
1920’ lerden beri kontrol edilemeyen epilepsi nöbetlerine alternatif bir tedavi
olarak öne sürülen ve kullanılan bir beslenme tedavisidir(2). Diyetle alınan karbonhidratların sınırlanması ile oluşan
ketonların beyinde çeşitli etki mekanizmaları ile epileptik nöbetleri azalttığı
düşünülmektedir(1).
Kullanım
Alanları Nelerdir?
Ketojenik diyet; miyoklonik, absans, atopik,
je
neralize tonikklonik, Lennox-Gestout sendromu, ayrıca Dravet Sendromu ve
erken çocukluk çağı epileptik ensefalopatide de etkisi bilinmektedir(3).
Yapılan bir çalışmada, ketojenik diyet sonrası 3. ay sonunda haftalık epileptik
nöbet sayıları diyet öncesine göre %54.84 azalma gösterdiği ve istatistiksel yönden anlamlı bulunmuştur.
Buradan yola çıkıldığında 3 ay süre ile ketojenik diyet uygulamasının epilepsi
hastası çocuklarda nöbet sayısında azaltma sağladığı düşünülmektedir.
Keton
Cisimciği Nasıl Oluşur?
Genellikle beyin, enerji kaynağı olarak glikozu
zorunlu olarak kullanmaktadır. Bununla birlikte açlık veya ketojenik diyette
karbonhidratlar sınırlandığında beyin glikozu daha fazla kullanamamaktadır.
Metabolizma değişikliğiyle beyin başlıca enerji kaynağı olan karbonhidratlar
yerine yağları enerji kaynağı olarak kullanırken ortaya keton cisimciklerini
denilen maddeler çıkmaktadır(4). Ketojenik diyet uygulamalarında
hergün mutlaka; şekersiz, laktozsuz multivitamin, kalsiyum ve demir preparatı
kullanılmalıdır(5).
KAYNAKLAR
1- Bilge Çetin,Gülden Köksal, Fatma Çelik,Meral Topçu.The
Survey of Ketogenic Diet’s Effects Upon the Number of Seizures on Epileptic
Children. Beslenme ve Diyet Dergisi
2013:41(1):27-34
2-
Jerome Engel, Jr., Timothy A.
Pedley.Epilepsy:comprehensive Textbook.Wolters Kluwer& Lippincott
Williams& Wilkins Vol(2), 1380-1383.
3-
Adam L. Hartman and E.P.G. Vining.
(2007) Clinical Aspects of the Ketogenic Diet. Epilepsia 48(1),31-42.
4-
Likhodii SS, Burnham WM, Nylen K.
(2008) Acetone as an anticonvulsant. Epilepsia.49(8): 83-86.
5-
Freeman J.M., Kelly M.T., Freeman
J.B. (2000) The epilepsy diet treatment: Demos Press, Third Edition.
Yorumlar
Yorum Gönder