Ketojenik Diyet Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, yüksek yağ, düşük karbonhidrat, yeterli protein içeren, 1920’ lerden beri kontrol edilemeyen epilepsi nöbetlerine alternatif bir tedavi olarak öne sürülen ve kullanılan bir beslenme tedavisidir(2). Diyetle alınan karbonhidratların sınırlanması ile oluşan ketonların beyinde çeşitli etki mekanizmaları ile epileptik nöbetleri azalttığı düşünülmektedir(1).

Kullanım Alanları Nelerdir?

Ketojenik diyet; miyoklonik, absans, atopik, je
neralize tonikklonik, Lennox-Gestout sendromu, ayrıca Dravet Sendromu ve erken çocukluk çağı epileptik ensefalopatide de etkisi bilinmektedir(3).
Yapılan bir çalışmada, ketojenik diyet sonrası 3. ay sonunda haftalık epileptik nöbet sayıları diyet öncesine göre %54.84 azalma gösterdiği ve  istatistiksel yönden anlamlı bulunmuştur. Buradan yola çıkıldığında 3 ay süre ile ketojenik diyet uygulamasının epilepsi hastası çocuklarda nöbet sayısında azaltma sağladığı düşünülmektedir.

Keton Cisimciği Nasıl Oluşur?

Genellikle beyin, enerji kaynağı olarak glikozu zorunlu olarak kullanmaktadır. Bununla birlikte açlık veya ketojenik diyette karbonhidratlar sınırlandığında beyin glikozu daha fazla kullanamamaktadır. Metabolizma değişikliğiyle beyin başlıca enerji kaynağı olan karbonhidratlar yerine yağları enerji kaynağı olarak kullanırken ortaya keton cisimciklerini denilen maddeler çıkmaktadır(4). Ketojenik diyet uygulamalarında hergün mutlaka; şekersiz, laktozsuz multivitamin, kalsiyum ve demir preparatı kullanılmalıdır(5).





KAYNAKLAR
1-     Bilge Çetin,Gülden Köksal, Fatma Çelik,Meral Topçu.The Survey of Ketogenic Diet’s Effects Upon the Number of Seizures on Epileptic Children. Beslenme ve Diyet Dergisi 2013:41(1):27-34
2-     Jerome Engel, Jr., Timothy A. Pedley.Epilepsy:comprehensive Textbook.Wolters Kluwer& Lippincott Williams& Wilkins Vol(2), 1380-1383.
3-     Adam L. Hartman and E.P.G. Vining. (2007) Clinical Aspects of the Ketogenic Diet. Epilepsia 48(1),31-42.
4-     Likhodii SS, Burnham WM, Nylen K. (2008) Acetone as an anticonvulsant. Epilepsia.49(8): 83-86.
5-     Freeman J.M., Kelly M.T., Freeman J.B. (2000) The epilepsy diet treatment: Demos Press, Third Edition.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Nesil Şeker İlacı: Dapagliflozin

GHRELİN HORMONU

Salep Kilo Aldırır mı?